Håndball på tvers av øst og vest

"Med så mange håndballag som vi har i denne byen kunne vi hatt en egen Oslo- serie, og lagene kunne reist med t-banen til hverandres haller!" Uttalelsen kommer fra Adrian Salihu, initiativtakerne til samarbeid på tvers av klubber i Oslo. Les intervju med sportslig leder i Vålerenga Håndball.

Salihu har vært pådriver for sportslig samarbeid mellom ulike lag for å beholde gutte-og jente håndballen sentralt i Oslo. Med lagsamarbeid på tvers av byen får ungdom som mulighet til å fortsette med håndball selv om laget i opprinnelig klubb har for få spillere.

På guttesiden er det etablert samarbeid med Ullern, Bygdø Monolitten og Njård for Gutter 15 år. Sportslig opplegg planlegges i fellesskap mellom klubbene som har spillere på samarbeidslag, treningene foregår i hverandres haller og alle involverte klubber bidrar med økonomisk støtte og trenerressurser.

T-banelaget “Oslo S”

Gutter 15 laget er det eneste som ikke spiller i Vålerengas drakter når hjemmekampene går i Jordalhallen. - Dette er Oslo S, laget som kjører t-bane til trening i hverandres haller! Oslo S har valgt rosa drakter som de bruker både på vår bane og i Hovseterhallen.

"Vi i Vålerenga tenker Oslo sentrum og vi samarbeider mot øst og vest og bryter gjerne gamle normer.", sier den sportslige lederen, og legger til; "Det finnes fordommer i denne byen mot folk fra den andre siden av Akerselva. Når vi samler lag bidrar det til å bryte ned fordommer, folk kommer på kamp, heier på samme lag og blir kjent med hverandre på tribunen".

"Generelt innebærer samarbeidene at gutta får beholde tilhørighet til klubbene de kommer fra samtidig som vi bygger broer på tvers så vi kan gi et godt sportslig tilbud. På denne måten går ikke spillerne glipp av noe og de får et av beste tilbudene de kan få i regionen, nettopp fordi flere ressurser stilles til rådighet fra flere klubber".

Gode forventninger

Også for Jenter 2001 har Vålerenga Håndball sikret tilbud som beholder ungdom i idretten. "Jenter 2001 omdannet vi til et nytt damelag, spillerne der blomstrer og rykket opp i fjor fra 6. til 5. divisjon". Adrian Salihu forteller at forventningene til damesiden er stor, det er mange gode spillere på gang i klubben. Perspektivet for å skape topplag på damesiden er ca 10 år, mens det for herrelaget er 5 år.

Salihu forteller at Vålerenga håndball håper at spillerne på denne måten på sikt kan blomstre i klubben. "Å beholde ungdom i idretten er viktig for oss, å tilby en klubb som de kan kalle hjem. Vålerenga vil være et godt tilbud i Oslo sentrum og vi føler ansvar for at Oslo skal være en håndballby".

Vålerenga håndball har i dag har herrelag både i 1., 3. og 4. divisjon. "Hvor spillerne går etter at de blir 18 år er alltid uvisst. Selv om det er gode studietilbud i Oslo er det jo en del som flytter til andre byer. Samtidig ønsker vi nye studenter i Oslo som spiller håndball hjertelig velkommen, vi har gode tilbud både for damer og herrer".

Målet er intet mindre enn å være byens beste håndballklubb. "Det viktigste vi gjør er likevl å bygge et miljø som gir barn og ungdom fellesskap, engasjement og tilhørighet. Slik bidrar vi også til et bedre Oslo hvor øst-vest og svart-hvitt ikke får dominere", sier Adrian Salihu.

Samfunnsansvar i Gamle Oslo

Det er vel kjent at lagidrett i tillegg til fysisk aktivitet gir deltakerne verdifull sosial trening, evne til samarbeid og tilhørighet. Samtidig viser statistikk at gutter faller fra minst en lagidrett fra ca 14 års alder, mens jenter fortsetter til 16-18 år.

"Det er også færre barn og ungdom som driver lagidrett i byen enn på bygda. Lagidrett som håndball bidrar til å utvikle trygghet og gir gode antenner til bruk også utenfor banen". Derfor er det i følge Salihu så viktig for Vålerenga å kunne gi unge et godt tilbud og beholde dem lenge i miljøet. "Vi tenker større en håndball og vi som tilbyr fritidsaktivitet og tilhørighet i Gamle Oslo har et ekstra stort samfunnsansvar".

Håndball for asylsøkere

Til tross for mangel på ressurser har Vålerenga Håndball valgt å bidra ekstra ved å tilby håndballtrening for barn og ungdom som bor på asylmottak i bydelen. Ventetiden kan være lang og håndballtrening oppleves som et tydelig lyspunkt for deltakerne. Hver uke bidrar Vålerengas trenere med å planlegge og gjennomføre økter hvor kommunikasjonen naturligvis må hensynta at norsk språk ikke er på plass hos spillerne.

"Vi vet at tiltak som dette er positivt for integrering, og vi tar også kontakt med klubber i kommunene hvor asylsøkere flytter. Dette fordi vi vil at de skal bli møtt positivt også på sitt nye hjemsted, håndball kan bidra til at det blir lettere å finnes sin plass blant nye kamerater". Adrian Salihu jobber for tiden med ny sportsplan for Vålerenga Håndball og han avslører at det her vil bli å lese at et mål klubben har er å få frem en landslagsspiller med innvandrerbakgrunn. "Det er på tide! Når så du sist en norsk landslagsspiller med brun hud?".

Politisk ansvar

Politikerne har ansvar for å løfte frem idretten, i Gamle Oslo er det naturlig å bidra til utvidelse av Jordalhallen som daglig benyttes av svært mange ungdom. "Vi er fremdeles fortvila over at vi ikke ble med på oppussingen av Jordal Amfi, men vi forventer at politikerne ser hva vi faktisk bidrar med i bydelen og byen og prioriterer oss økonomisk".

Søker - og satser på trenere

Vålerenga Håndball har gående et eget målvaktprosjekt, og ser allerede at dette gir resultater. At keeperne synes det er gøy viser det engasjerte oppmøte. Klubben er på aktiv jakt etter nye trenere. "Vi ønsker trenere med glød og meninger, folk som tør å prøve og feile og som vil bruke klubben som et springbrett, som vil være engasjert i håndball og være med å bygge opp klubben sammen med spillere, klubben og alle bidragsyterne". Adrian Salihu forteller at trenerne får veiledning og at det blir tilrettelagt for egen utvikling. "Allerede har vi fått inn gode ressurser som Marianne Juuhl, Truls Wettergreen, men vi støtter også alle som ønsker trenerutdanning". Den sterke satsingen på utvikling av trenere er lagt merke til av regionen.

De viktige foreldrene

Mens klubben gjør sitt for å tilby godt sportslig og sosialt tilbud kan ikke foreldrenes bidrag vektlegges nok ifølge Salihu som fremhever Vålerengas engasjerte og deltakende foreldre. "Det viktigste foreldrene gjør er å bidra med positiv energi, å fremsnakke og støtte arbeidet vi gjør".

Og skulle barnet eller ungdommen komme i tvil om håndball er veien videre er rollen viktig. "Vær oppmerksom på eventuell tvil og ta opp utfordringer tidlig med trener eller lagleder. Vær støttende også når det er vanskelig. Det er barnet som skal ha motivasjonen selv og ønske å komme på trening. Men dette kan svinge og da er det viktig å fange det opp og bidra med positiv holdning", avslutter Adrian Salihu.


FAKTA OM VÅLERENGA HÅNDBALL

Stiftet i 1940 da dameavdelingen i Vålerenga satt håndball på programmet. Herrelaget var sist i eliteserien i 2010. Nå er klubben tilbake på stødig grunnlag og satser på utvikling for både dame- og herresiden. Hjemmebane: Jordalhallen

Lagene

Jenter / Damer

Gutter / Herre

Gutter & Jenter

Jenter 2002
Jenter 2004
Jenter 2005
Jenter 2006
Jenter 2007
Jenter 2008

Damer A 3. divisjon
Damer B 4. divisjon
Damer C 5. divisjon

Gutter 2000/01
Gutter 2002
Gutter 2003
Gutter 2004
Gutter 2005/06
Gutter 2007
Gutter 2008

Herrer A 1. divisjon
Herrer B 3. divisjon
Herrer C 4. divisjon

Håndballskolen 2012/2013
Mini 2009/10
Mini 2011/12
Mini 2010/2011

Tilbud

Aktuelt

Håndballskole flyer

Støtt klubben!

Grasrotandelen logo

Ved å tilknytte Vålerenga håndball som din
grasrotmottaker, vil vi få 7 prosent av alt du 
spiller for hos Norsk Tipping.

Tilknytt deg med vårt organisasjonsnummer: 
Send GRASROTANDELEN 979661711 til 2020 
(SMS-tjenesten er gratis).

 

Sosiale medier

©2018 Spoortz AS (tidligere 123klubb) leverer totalverktøy for effektiv klubbdrift